Bagaimana Tahu Kena Kencing Manis

Assalamualaikum dan salam sejahtera Kalau korang follow blog ni mungkin tahu yang aku merupakan pesakit kencing manis.Dan selepas bertahan akhirnya aku terpaksa akur untuk memakan ubat kencing manis bagi mengurangkan kadar gula dalam darah ni. Ada beberapa orang rakan yang bertanya bagaimana aku tahu tentang kencing manis ni.Aku kurang pasti kali pertama mengetahuinya cuma ketika […]

Bermulanya Makan Ubat Kencing Manis

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Minggu ini aku yang selama ini cuba mengelak untuk makan ubat kencing manis akhirnya terpaksa akur.Bukan apa selang beberapa hari ni aku rasa sungguh tidak sihat. Ada sekali tu ketika mandi terasa air mencucuk kaki.Meskipun boleh ditahan tapi ia menimbulkan keraguan pada diri ini. Apakah kadar glukosa dalam badan semakin meninggi.Memang […]

Selamat Tinggal Hiking

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua Baru-baru ni budak opis aku menubuhkan group Telegram untuk mendaki ke Gunung Angsi.Kalau ikutkan memang niat di hati ingin sekali mendaki. Ye lah, tahun lalu aku berjaya ke Gunung Datuk tapi berdasarkan keadaan kesihatan sekarang mungkin tidak.Aku merasakan mendaki gunung Angsi yang berketinggian 824 meter itu agak berisiko bagi diriku. […]

Sakit Perut : Adakah Sembelit ?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.. Hari Isnin yang lalu aku mengalami masalah sakit perut yang amat sangat atau mungkin lebih dikenali dengan nama glamer iaitu Sembelit. Entah kenapa aku tak pernah fikir yang sakit ku hadapi hari Isnin dan setahun yang lalu adalah penyakit Sembelit ini. Aku sebenarnya jarang sakit perut yang teruk sebelum ini. […]

Jalan-Jalan Hari Raya Aidilfitri 1440H

Assalamualaikum. Seperti biasa, apabila tiba Hari Raya Aidilfitri aku akan menulis entri di blog ini. Macam tahun-tahun sebelumnya ada je perjalanan ketika Hari Raya ini. Begitu juga tahun ini. Tak banyak berbeza aktiviti berbanding tahun sebelumnya tapi aku tetap juga nak berkongsi. Tahun ini aku masih beraya bertiga. Belum nampak lagi ada tanda-tanda penambahan tapi […]