Ujian Kencing Manis

Assalamualaikum dan salam sejahtera Mungkin korang pernah dengar tentang penyakit kencing manis.Aku pun banyak cerita dekat blog ni (boleh tengok tag Kencing Manis atau diabetes).Kalau sebelum ni aku banyak mengelak dari makan ubat kencing manis dengan diet tapi pada bulan lepas aku telah diisytiharkan perlu makan ubat. Jadi kenalah ikut saranan doktor.Pada Isnin lalu aku […]

Bagaimana Tahu Kena Kencing Manis

Assalamualaikum dan salam sejahtera Kalau korang follow blog ni mungkin tahu yang aku merupakan pesakit kencing manis.Dan selepas bertahan akhirnya aku terpaksa akur untuk memakan ubat kencing manis bagi mengurangkan kadar gula dalam darah ni. Ada beberapa orang rakan yang bertanya bagaimana aku tahu tentang kencing manis ni.Aku kurang pasti kali pertama mengetahuinya cuma ketika […]

Bermulanya Makan Ubat Kencing Manis

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Minggu ini aku yang selama ini cuba mengelak untuk makan ubat kencing manis akhirnya terpaksa akur.Bukan apa selang beberapa hari ni aku rasa sungguh tidak sihat. Ada sekali tu ketika mandi terasa air mencucuk kaki.Meskipun boleh ditahan tapi ia menimbulkan keraguan pada diri ini. Apakah kadar glukosa dalam badan semakin meninggi.Memang […]

Kenangan memakai Gelang Pink | Moga Dijauhkan dari Memakainya Lagi

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua Minggu lalu aku mengalami pengalaman memakai gelang pink yang pasti bukanlah satu pengalaman indah. Aku kena buat swab test lepas salah seorang kakitangan di opis disahkan positif COVID-19. Jadi buatlah swab test di sebuah Klinik Swasta View this post on Instagram A post shared by Zool Zarizi (@zoolzarizi) View this […]

PKP 2.0 | Apa yang aku buat ?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..Nampaknya bermula 13 Januari 2021 hingga 26 Januari nanti banyak negeri berhadapan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) termasuklah negeri paling cool , Melaka.Aku perlu Bekerja dari Rumah (BDR) meskipun tidaklah sepenuhnya. Aku perlu gilir-gilir dengan kakitangan bawah unitku. Dan cabarannya bila dalam masa sama, PASTI tutup. Kenalah melayan anakku.Memang cabaran juga […]