Ulasan Mengenai Belanjawan 2020

Hari Jumaat yang lalu, Menteri Kewangan telah membentangkan tentang Belanjawan 2020. Apa itu Belanjawan 2020 ? Mesti korang yang bijak pandai tau kan? Ye lah, sebagai seorang yang bijak pandai, korang pun mesti ada belanjawan sendiri kan? Setiap bulan dah ada perancangan berapa nak belanja untuk bulan ini bagi memastikan ada lebihan untuk simpanan. Tak […]

3 Kaedah Selesaikan Hutang Dengan Cepat

Hari ini aku terbaca satu artikel menarik mengenai kaedah menyelesaikan hutang di suratkhabar Berita Harian. Aku bukanlah pakar kewangan tetapi ilmu yang dikutip melalui pembacaan ini elok dikongsi bersama. Lagipun aku bukanlah individu yang mempunyai isu hutang melampau. Kalau ikutkan sekarang ni aku hanya mempunyai komitmen hutang pinjaman rumah sahaja dan telah menyelesaikan pinjaman kereta […]

Fatih Kena Cacar Air (Chicken Pox)

Minggu ni nampaknya anak kesayanganku telah dijangkiti penyakit cacar air atau lebih dikenali dengan nama ‘Chicken Chop’. Ops silap ‘Chicken Pox’. Chicken Chop tu makanan yang selalu aku order bila pergi restoran Western. Hehehe Kalau ikutkan minggu sebelum ini sepupu dia dah kena jadi tunggu masa je untuk anakku yang berumur 3 tahun ni bakal […]

Bapa Masuk Hospital, Ekspo Rumah Mampu Milik 2017

Pada hari Selasa lepas kesihatan bapaku agak teruk. Beliau hilang ingatan dan telah lupa banyak perkara. Malahan abang no dua yang tinggal bersama juga tak dikenali. Malahan memorinya tiba-tiba berada di hospital. Aku terpaksa mengambil cuti kecemasan selepas mendapat panggilan dari adikku. Setelah melihat keadaan yang tidak normal itu kami mengambil keputusan untuk menelefon hospital […]

Pencapaian Azam 2016 , Azam 2017

Tahun 2016 bakal melabuhkan tirainya beberapa hari je lagi. Kebiasaanya aku akan menjengok kembali apa-apa yang aku inginkan pada tahun lepas samada tercapai atau tidak. Kalau tak tercapai persoalan ‘KENAPA’ ? ‘BAGAIMANA’ ? akan dituturkan untuk mencari dan memperbaiki segala apa yang dilakukan pada tahun 2016 ini. Untuk tahun ini aku cuba menulis seawal sebelum […]