Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Ikutkan cerita anak aku berkhatan ni dah hampir sebulan tapi aku cerita juga le.

Lambat tapi masih boleh dikenang lagi ni. Pada awal Februari lalu aku dapat satu mesej dari group Whatsapp taman yang ada program berkhatan beramai-ramai dan ianya PERCUMA .Bila dengar percuma pastilah nak tau lebih lanjut kan. Almaklumlah anak sulung pun dah masuk darjah 3, dah patut nak kena potong tu. Bila percuma tu, dah tentulah dapat menjimatkan kurang-kurang 1++ tu,

Maka aku pun daftarlah dengan penganjur.

Pada hari kejadian memang terasa berdebar-debar di hati. Almaklumlah anak ku ini agak ‘kememeh’ , cepat menangis. Aku mendaftar kira-kira jam 8.00 pagi dan hanya pukul 10.00 baru gilirannya dipanggil..Ibubapa tak dibenarkan menemani anak ketika proses berkhatan. Alhamdulilah tiada jeritan dari anakku meskipun ada juga dengar jeritan anak orang lain.

Agak lama juga proses bersunat ni. Dalam setengah jam juga. Selesai terus pulang. Masa dalam sunat tu, anakku tidak menangis tapi masa nak balik mula takut bila tengok alatnya itu ditambah dengan keluar darah.

Dalam dua minggu rasanya dia dah ok walaupun pada minggu pertama tu ada kena pergi ke Klinik semula sebab ada darah keluar. Ini sebab dia aktif dalam tempoh seminggu tu sampai mungkin ada benang tercabut

Ini kira pengalaman pertama anak berkhatan. Anak saudara terdekat pun belum lagi berkhatan jadi agak menarik jugalah untuk ku kenang. Lepas ni adik dia yang baru berusia nak masuk 2 tahun..

Sekarang ni dia dah mula kembali bersekolah dan hari Awal Ramadhan merupakan cuti peristiwa di Melaka.

Di kesempatan ini juga aku ingin mengucapkan ‘SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN’ kepada semua. Semoga tahun ini akan membawa lebih keberkatan kepada kita semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.